Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen

Castratie kater

Wat is castratie

Castratie is een operatie, onder volledige narcose worden de testikels van de kater verwijderd. De kater is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen castratie

Minder kans op sproeien of plassen in huis.
Minder sterke urinegeur.
Minder drang om weg te lopen.
De katers worden meestal rustiger en liever.
Minder kans op het krijgen van ziektes die over worden gedragen door het vechten met andere katten.

Vanaf welke leeftijd

Katers kunnen vanaf 5½ maand gecastreerd worden.
Wij vinden het belangrijk dat katers voor deze operatie hun basisvaccinaties hebben gehad en goed ontwormd en ontvlooid zijn.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de kater vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat hij nuchter moet zijn voor de narcose. U brengt uw kater ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat de kater onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via twee kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De wondjes worden niet gehecht, maar met pleisterspray dicht gemaakt.

Nazorg

Over het algemeen hebben katers weinig last van de ingreep. De kater mag dezelfde dag weer naar huis.
Door de castratie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kater. Hierdoor zal uw kater als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de castratie 30% minder voer of een light-dieet te geven.