Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Verzekering

Castratie konijn

Wat is castratie

Castratie is een operatie, onder volledige narcose worden de testikels van het konijn verwijderd. Het konijn is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen castratie

Voorkomen van ongewenste dekkingen
Minder kans op agressief gedrag
Minder kans op sproeien
Minder sterke urinegeur

Vanaf welke leeftijd

Konijnen kunnen vanaf 5 maanden gecastreerd worden. Vanaf 3 maanden kunnen konijnen vruchtbaar zijn. Indien u ongewenste dekking wilt voorkomen kunt u konijnen het beste gescheiden huisvesten vanaf de vruchtbare leeftijd.

Welke voorbereidingen

In tegenstelling tot veel andere dieren hoeven konijnen niet nuchter te zijn voor de narcose. U brengt uw konijn ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat het konijn onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via twee kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

Nazorg

Het konijn mag dezelfde dag weer naar huis. We adviseren uw konijn de eerste week na de operatie een handdoek als bodembedekking te geven in plaats van stro of zaagsel ter voorkoming van wondirritatie. Het is dus handig ook geen stro in het hokje te doen als u uw konijn ’s morgens brengt.
Konijnen moeten na de operatie weer zo snel mogelijk eten. Als uw konijn niet wil eten adviseren we u altijd contact met ons op te nemen.