Dierenkliniek de Hitsert

Alleen het beste voor onze gezelschapsdieren

Dierenkliniek De Hitsert
Gezelschapsdieren

Simon Stevinstraat 1a 
3284 WC ZUID-BEIJERLAND
0186-219011

Openingstijden

De openingstijden zijn:

Maandag 8.30-20.30
Dinsdag 8.30-18.00
Woensdag 8.30-20.30
Donderdag 8.30-18.00
Vrijdag 8.30-18.00
Zaterdag 9.00-12.00

Spreekuur volgens afspraak
Heeft u een spoedgeval tijdens onze openingstijden dan kunt u bellen naar: Tel:0186-219011
Buiten openingstijden kunt u voor een spoedgeval terecht bij:
Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht
Bijdorp-West 12, 2992 LC Barendrecht
Telefoonnummer: 085-4877090

ContacT

Als u een vraag of een suggestie heeft, dan kunt u via het contact formulier vrijblijvend contact opnemen met ons .
Wij helpen u graag! Uiteraard kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen.

Ontmoet ons Team

Ons team bestaat uit 3 dierenartsen en 6 assistentes, Met jarenlange ervaring van de dierenartsen en assistentes staan zij klaar om uw huisdier de beste mogelijk zorg te geven. Alle assistentes zijn afgestudeerd paraveterinair wat zorgt dat hun kennis en kunde optimaal is.

Huisdierenverzekering

Je huisdier is onderdeel van je gezin en verdient de beste zorg. Stel je hond eet per ongeluk z’n piepende balletje op of je kat wordt plotseling ziek. Dan is het fijn verzekerd te zijn.

Informatie over huisdieren:

Informatie Pups

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Bij de zorg voor een pup komt, zeker het eerste jaar, heel wat kijken. In deze informatiebrief hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet. 

Vaccinaties Nederland

Pups worden drie keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn). De inhoud van deze vaccinaties verschilt per keer. Het doel van deze vaccinaties is dat pups beschermd zijn tegen; Leptospirose (ziekte van Weil), Parvo, Hondenziekte en Leverziekte.

Als uw pup naar puppycursus of een hondenuitlaatservice gaat (of naar een pension tijdens de vakantie) dan is een vaccinatie tegen kennelhoest vaak verplicht.

Chip

Pups moeten voordat ze 7 weken oud zijn gechipt zijn, als het goed is gebeurd dit bij de fokker. Voordat de pup 8 weken oud is moet de chip ook in een door het Ministerie van Economische zaken goed gekeurde databank geregistreerd staan. U kunt via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is. Een uitgebreide folder hierover kunt u bij ons aan de balie krijgen.

Wormen

Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een pup wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).

Pups moeten ontwormd worden als ze; 2, 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen honden 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken

Buiten kunnen honden in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw hond ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien en teken zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw hond.

Gebitsverzorging

Uw pup heeft nu nog een melkgebit, vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Hierdoor ontstaat schade aan de blijvende tand. Het is dan noodzakelijk de melktand te trekken. Kijk dus regelmatig even in de mond van uw pup.

Verzekering

U hoopt natuurlijk dat uw hond een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc). 

Castratie reu

Een reu wordt niet standaard gecastreerd. Redenen om een reu te laten castreren kunnen zijn; erg dominant gedrag, veelvuldig last hebben van voorhuidontstekingen of een niet ingedaalde testikel. voor meer informatie…

Sterilisatie teef

Als u geen nestje wil fokken met uw teef is het verstandig haar te laten steriliseren. Sterilisatie verminderd de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd. voor meer informatie…

Puppyconsult

Als uw pup 6 maanden oud is ontvangt u van ons een uitnodiging voor het puppyconsult. Tijdens dit bezoek wordt het gebit en de voedingstoestand van uw pup gratis gecontroleerd door de assistente. Ook kan de assistente uw vragen over voeding, ontworming en ontvlooiing beantwoorden.

We hopen dat u veel plezier met uw pup zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!

Vaccinatie

Waarom vaccineren we eigenlijk?
We vaccineren de honden om te voorkomen dat ze ziek worden of zelfs dood gaan aan voor honden gevaarlijke ziekte. Vooral bij pups is het van belang om een goede basisenting te geven

Tegen welke ziekten?

De meest voorkomende ziekten bij honden zijn, besmettelijke hondenhoest, hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte, leptospirose ( ziekte van Weil) en rabiës als u met uw hond naar het buitenland gaat.

Hoe vaak vaccineren?

Uit onderzoek is gebleken dat sommige vaccinaties een bescherming geven van meer dan 1 jaar. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw hond ieder jaar onnodig te belasten met een volledige vaccinatie of “grote cocktail”.
Wanneer uw hond een goede basisvaccinatie heeft gehad is het mogelijk precies op “maat” te vaccineren.
Voor de leptospirose is het verstandig jaarlijks te vaccineren omdat deze maar een bescherming geeft van 1 jaar.
De leptospiren zitten in urine van ratten en muizen. Door de enorme toename  van deze knaagdieren zien we ook het aantal honden die besmet raken met leptospirose stijgen. Bijna iedere hond wandelt wel eens door het gras of de modder of drinkt uit een plas. Op zulke momenten kan uw hond in aanraking komen met de leptospiren. Het is dus niet alleen van belang voor honden die zwemmen!

Vaccinatie hondsdolheid

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland is een aanvullende vaccinatie nodig voor hondsdolheid (Rabiës) nodig. 

Titerbepaling

Bij dieren die gevoelig reageren op een vaccinatie of zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie kan er door middel van een titerbepaling gekeken worden of uw hond nog voldoende bescherming heeft tegen hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte.

Dit is niet mogelijk voor de leptospirose( ziekte van Weil). Wij adviseren daarom deze wel jaarlijks te vaccineren.

Vanaf welke leeftijd titerbepaling?

Dit kan bij pups waarvan niet bekend is of de moeder goed gevaccineerd is. Denk hierbij aan pups uit het buitenland.
Volwassen honden die een goede basisenting hebben gehad kunnen in het jaar dat de “grote cocktail” gegeven moet worden getest worden. Dit betekend normaal gezien dat ze op een leeftijd van  4 jaar voor het eerst in aanmerking komen voor een titerbepaling omdat ze dan weer gevaccineerd worden met de grote cocktail.

Hoe werkt het?

U maakt een afspraak bij de assistente om een klein beetje bloed af te nemen.
Wij verzamelen dit en de test wordt uitgevoerd op een vaste dag.
Wij geven deze uitslag telefonisch door en maken met u een afspraak bij de dierenarts om de jaarlijkse gezondheidscheck en eventueel benodigde vaccinaties uit te voeren. De dierenarts zal ook de uitslag van de Vaccicheck in het paspoort invullen.
Wel willen we u er op wijzen dat wij het zeer verstandig vinden om uw hond ieder jaar te vaccineren tegen leptospirose  (ziekte van Weil)

Verzekering

Huisdierverzekering? Zeker het overwegen waard!

We krijgen vaak vragen over huisdierverzekeringen. Is dat verstandig? Kan je niet beter gaan sparen? Keren ze wel uit? Logische vragen. Wat is onze mening. Kunt u zonder probleem een onverwachte uitgave van zeg € 950, – betalen dan is het misschien niet zo nodig om een verzekering af te sluiten. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen altijd mogelijk. Door het afsluiten van een huisdierenverzekering weet u als eigenaar, dat u goed voorbereid bent op onverwachte medische kosten. Een prettige zekerheid. Voor u en voor uw huisdier.

Verschillende aanbieders

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van huisdierverzekeringen. Om een goede keuze te maken kunt u het beste de voorwaarden, service en diensten van alle aanbieders vergelijken. Let bij uw keuze goed op, de verzekeringen zijn vergelijkbaar maar verschillen ook op meerdere punten. Let bijvoorbeeld op:

  • De maximale vergoeding per verzekeringsjaar.
  • De wijze van declareren en de eventuele kosten van de declaratie en de termijn van uitbetaling.
  • Eventuele beperkte dekking bij aanvang van de verzekering, wachttermijn.
  • Eventuele uitsluitingen die gelden voor enkele rassen.
  • De premies, instappremie en verouderingstoeslag. Over het algemeen geldt: Hoe hoger de premie hoe hoger de dekking.
  • De dekking: 
    • Zit castratie / sterilisatie in de basisdekking?
    • Worden preventieve zaken zoals bijv. de enting vergoed?
    • Worden diagnostiek, behandeling en nazorg bij heup- of elleboogaandoeningen vergoedt?
    • Is specialistische zorg volledig gedekt?
    • Worden spoedbehandelingen volledig gedekt?

De Reaal Dier & Zorg Verzekering 

Reaal Dier & Zorg (Voorheen Proteq Dier & Zorg) is de grootste huisdierverzekeraar in Nederland. Reaal Dier & Zorg heeft al sinds 1998 zeer ruime ervaring. Van onze klanten horen we goede geluiden over deze aanbieder. We brengen ‘m dan ook graag bij u onder de aandacht.

 

De belangrijkste voordelen van de Reaal Dier & Zorg Verzekering op een rijtje:

  • Aandoeningen aan Heupen & Ellebogen (diagnostiek, chirurgie etc.) onderdeel van de Basisdekking.
  • Castratie / Sterilisatie ongeacht de aandoening, in de Basisdekking
  • De meest complete basisdekking van Nederland + keuze uit 4 aanvullende dekkingen.
  • Geen wachttermijn bij jonge dieren.
  • Reaal Dier & Zorg keert direct uit aan de praktijk bij bedragen vanaf €500, –
  • Hoogste maximale vergoeding, € 5.000 per 12 maanden.
  • Vrije dierenartskeuze.
  • In de Basisdekking, vergoeding van € 65 per 12 maanden voor entingen, parasietenbestrijding en gezondheidsconsulten.

  Hier aanmelden

Voorbereid zijn op onverwachte medische kosten is een logisch onderdeel van Verantwoord Huisdierbezit. Echter, een ongeluk of een ziekte…..het komt altijd onverwachts. Door het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor uw hond of kat kunt u een hoop (financieel) leed besparen. Op de site van Reaal Dier & Zorg kunt u zelf uw premie berekenen en als u dat wil het ook direct in orde maken. Klik op de banner van Reaal Dier & Zorg op onze website voor meer informatie. Voor inhoudelijke vragen over de verzekering kunt u het beste direct contact opnemen met Reaal Dier & Zorg op 072 518 02 80. Zij helpen u graag.

Extra voordeel!

Als klant bieden wij u een voordeel van €10, – aan. Als u de verzekering afsluit via de banner op onze website dan krijgt u van Reaal Dier & Zorg een voordeel van €10, -.

Informatie Kittens

Gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Bij de zorg voor een kitten komt, zeker het eerste jaar, heel wat kijken. In deze informatiebrief hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vaccinaties Nederland

Kittens worden twee keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 9 en 12 weken oud zijn). Het doel van deze vaccinaties is bescherming tegen kattenziekte en niesziekte.

Chip

Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Dit kan tegelijk met de vaccinaties gedaan worden. Mocht uw kat weglopen en gevonden worden, kan iedere dierenarts, dierenambulance of asiel dit chipnummer aflezen en via de databank uw telefoonnummer achterhalen. Het voordeel van een chip is dat dit onder de huid zit en dat het geen gevaar voor de kat oplevert, in tegenstelling tot een halsbandje waarmee ze ergens achter kunnen blijven hangen.
Als uw kitten al bij de fokker is gechipt kunt u via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is.

Wormen

Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een kitten wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).
Kittens moeten ontwormd worden als ze; 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen katten 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken

Katten kunnen in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw kat ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw kat.

Gebitsverzorging

Uw kitten heeft nu nog een melkgebit, op een leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Dit is niet de bedoeling en kan schade aan de nieuwe, blijvende tand veroorzaken. Als dit het geval is kan het soms noodzakelijk zijn de melktand te trekken.

Verzekering

U hoopt natuurlijk dat uw kitten een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc).

Castratie kater

Een niet gecastreerde kater gaat vaak sproeien in huis. Daarnaast gaan niet gecastreerde katers vaak verder van huis en vechten ze meer. Om dit te voorkomen adviseren we katers te castreren vanaf de leeftijd van 5½ maand.

Sterilisatie poes

Als u geen nestje wil fokken met uw poes is het verstandig haar te laten steriliseren. Zo voorkomt u dat ze per ongeluk gedekt wordt. Daarnaast verminderd sterilisatie de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd.

We hopen dat u veel plezier met uw kitten zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!

Vaccinatie

Vaccinaties Nederland
Kittens worden twee keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 9 en 12 weken oud zijn). Het doel van deze vaccinaties is bescherming tegen kattenziekte en niesziekte.

Chip
Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Dit kan tegelijk met de vaccinaties gedaan worden. Mocht uw kat weglopen en gevonden worden, kan iedere dierenarts, dierenambulance of asiel dit chipnummer aflezen en via de databank uw telefoonnummer achterhalen. Het voordeel van een chip is dat dit onder de huid zit en dat het geen gevaar voor de kat oplevert, in tegenstelling tot een halsbandje waarmee ze ergens achter kunnen blijven hangen.
Als uw kitten al bij de fokker is gechipt kunt u via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is.

Wormen
Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een kitten wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).
Kittens moeten ontwormd worden als ze; 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen katten 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken
Katten kunnen in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw kat ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw kat.

Gebitsverzorging
Uw kitten heeft nu nog een melkgebit, op een leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Dit is niet de bedoeling en kan schade aan de nieuwe, blijvende tand veroorzaken. Als dit het geval is kan het soms noodzakelijk zijn de melktand te trekken.

Verzekering
U hoopt natuurlijk dat uw kitten een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc).

Castratie kater
Een niet gecastreerde kater gaat vaak sproeien in huis. Daarnaast gaan niet gecastreerde katers vaak verder van huis en vechten ze meer. Om dit te voorkomen adviseren we katers te castreren vanaf de leeftijd van 5½ maand. Voor meer informatie klik hier…

Sterilisatie poes
Als u geen nestje wil fokken met uw poes is het verstandig haar te laten steriliseren. Zo voorkomt u dat ze per ongeluk gedekt wordt. Daarnaast verminderd sterilisatie de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd. Voor meer informatie klik hier…

We hopen dat u veel plezier met uw kitten zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!

Verzekering

Huisdierverzekering? Zeker het overwegen waard!

We krijgen vaak vragen over huisdierverzekeringen. Is dat verstandig? Kan je niet beter gaan sparen? Keren ze wel uit? Logische vragen. Wat is onze mening. Kunt u zonder probleem een onverwachte uitgave van zeg € 950, – betalen dan is het misschien niet zo nodig om een verzekering af te sluiten. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen altijd mogelijk. Door het afsluiten van een huisdierenverzekering weet u als eigenaar, dat u goed voorbereid bent op onverwachte medische kosten. Een prettige zekerheid. Voor u en voor uw huisdier.

Verschillende aanbieders

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van huisdierverzekeringen. Om een goede keuze te maken kunt u het beste de voorwaarden, service en diensten van alle aanbieders vergelijken. Let bij uw keuze goed op, de verzekeringen zijn vergelijkbaar maar verschillen ook op meerdere punten. Let bijvoorbeeld op:

  • De maximale vergoeding per verzekeringsjaar.
  • De wijze van declareren en de eventuele kosten van de declaratie en de termijn van uitbetaling.
  • Eventuele beperkte dekking bij aanvang van de verzekering, wachttermijn.
  • Eventuele uitsluitingen die gelden voor enkele rassen.
  • De premies, instappremie en verouderingstoeslag. Over het algemeen geldt: Hoe hoger de premie hoe hoger de dekking.
  • De dekking: 
    • Zit castratie / sterilisatie in de basisdekking?
    • Worden preventieve zaken zoals bijv. de enting vergoed?
    • Worden diagnostiek, behandeling en nazorg bij heup- of elleboogaandoeningen vergoedt?
    • Is specialistische zorg volledig gedekt?
    • Worden spoedbehandelingen volledig gedekt?

Enzovoort.

De Reaal Dier & Zorg Verzekering 

Reaal Dier & Zorg (Voorheen Proteq Dier & Zorg) is de grootste huisdierverzekeraar in Nederland. Reaal Dier & Zorg heeft al sinds 1998 zeer ruime ervaring. Van onze klanten horen we goede geluiden over deze aanbieder. We brengen ‘m dan ook graag bij u onder de aandacht.

 

De belangrijkste voordelen van de Reaal Dier & Zorg Verzekering op een rijtje:

  • Aandoeningen aan Heupen & Ellebogen (diagnostiek, chirurgie etc.) onderdeel van de Basisdekking.
  • Castratie / Sterilisatie ongeacht de aandoening, in de Basisdekking
  • De meest complete basisdekking van Nederland + keuze uit 4 aanvullende dekkingen.
  • Geen wachttermijn bij jonge dieren.
  • Reaal Dier & Zorg keert direct uit aan de praktijk bij bedragen vanaf €500, –
  • Hoogste maximale vergoeding, € 5.000 per 12 maanden.
  • Vrije dierenartskeuze.
  • In de Basisdekking, vergoeding van € 65 per 12 maanden voor entingen, parasietenbestrijding en gezondheidsconsulten.

  Hier aanmelden

Voorbereid zijn op onverwachte medische kosten is een logisch onderdeel van Verantwoord Huisdierbezit. Echter, een ongeluk of een ziekte…..het komt altijd onverwachts. Door het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor uw hond of kat kunt u een hoop (financieel) leed besparen. Op de site van Reaal Dier & Zorg kunt u zelf uw premie berekenen en als u dat wil het ook direct in orde maken. Klik op de banner van Reaal Dier & Zorg op onze website voor meer informatie. Voor inhoudelijke vragen over de verzekering kunt u het beste direct contact opnemen met Reaal Dier & Zorg op 072 518 02 80. Zij helpen u graag.

Extra voordeel!

Als klant bieden wij u een voordeel van €10, – aan. Als u de verzekering afsluit via de banner op onze website dan krijgt u van Reaal Dier & Zorg een voordeel van €10, -.

Vaccinatie konijn

Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het is een virusziekte die wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen maar ook vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact wordt overgebracht.

Symptomen
Een konijn krijgt zwellingen rond de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren en vervolgens krijgt het konijn longontsteking waarbij het altijd zal sterven. Bij de vorm die door direct contact wordt overgebracht zien we wel rode en gezwollen ogen, maar nauwelijks huidzwellingen. De ademhaling geeft vaak problemen.

Behandeling
Helaas is er geen behandeling tegen de ziekte. Preventief vaccineren geeft de beste bescherming.

Preventie / vaccinatie
Zorg ervoor dat uw konijn vrij is van vlooien. Niet elk middel is geschikt voor de behandeling van uw konijn. Vraag uw dierenarts om advies. Houd wilde konijnen weg bij uw eigen konijn. Gebruik horren of vliegengaas voor het hok.
Er is een vaccinatie die beschermt tegen myxomatose en RHD1, een andere dodelijke konijnenziekte.
Wij raden u aan om in het voorjaar de vaccinatie te geven voor de beste bescherming.

RHD bij het konijn
RHD is bekend onder verschillende namen zoals VHS of VHD. Dit betreft allemaal de dodelijke en zeer besmettelijke virusziekte.
Er zijn 2 varianten, daarom spreken we nu vaak over RHD1 en RHD2. Deze laatste is sinds 2015 in ons land en heeft al voor vele dodelijke uitbraken gezorgd.
Het wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, hooi, hokken, geplukt gras en via vogels of zelfs schoenzolen. Ook stekende insecten zoals vlooien en muggen kunnen de dieren besmetten. Het wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven en is bestand tegen vorst.

Symptomen
RHD verloopt zeer snel met vaak een dodelijk afloop. Vooral bij besmetting van de klassieke RHD1 is het sterftecijfer erg hoog (70-90%). De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen (incubatietijd) is bij RHD1 maar 1 tot 2 dagen. Bij RHD2 is dit 3-5 dagen. Vaak zijn er daarom geen symptomen te zien en is het konijn plots dood.

Behandeling
Door het snelle verloop zien wij dat behandeling vaak te laat is. De beste bescherming geeft een vaccinatie.

Preventie / vaccinatie

Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2.

Voorkom contact met wilde konijnen

Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien

Castratie konijn

Wat is castratie

Castratie is een operatie, onder volledige narcose worden de testikels van het konijn verwijderd. Het konijn is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen castratie

Voorkomen van ongewenste dekkingen
Minder kans op agressief gedrag
Minder kans op sproeien
Minder sterke urinegeur

Vanaf welke leeftijd

Konijnen kunnen vanaf 5 maanden gecastreerd worden. Vanaf 3 maanden kunnen konijnen vruchtbaar zijn. Indien u ongewenste dekking wilt voorkomen kunt u konijnen het beste gescheiden huisvesten vanaf de vruchtbare leeftijd.

Welke voorbereidingen

In tegenstelling tot veel andere dieren hoeven konijnen niet nuchter te zijn voor de narcose. U brengt uw konijn ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat het konijn onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via twee kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

Nazorg

Het konijn mag dezelfde dag weer naar huis. We adviseren uw konijn de eerste week na de operatie een handdoek als bodembedekking te geven in plaats van stro of zaagsel ter voorkoming van wondirritatie. Het is dus handig ook geen stro in het hokje te doen als u uw konijn ’s morgens brengt.
Konijnen moeten na de operatie weer zo snel mogelijk eten. Als uw konijn niet wil eten adviseren we u altijd contact met ons op te nemen.

Sterilisatie konijn

Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en baarmoeder van het konijn verwijderd. Het konijn is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

Voorkomen van ongewenste dekkingen
Voorkomen van baarmoedertumoren
Voorkomen van baarmoedercystes
Minder kans op agressief gedrag
Minder sterke urinegeur

Vanaf welke leeftijd

Konijnen kunnen vanaf 5 maanden gesteriliseerd worden. Vanaf 3 maanden kunnen konijnen vruchtbaar zijn. Indien u ongewenste dekking wilt voorkomen kunt u konijnen het beste gescheiden huisvesten vanaf de vruchtbare leeftijd.

Welke voorbereidingen

In tegenstelling tot veel andere dieren hoeven konijnen niet nuchter te zijn voor de narcose. U brengt uw konijn ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat het konijn onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via een kleine snede net achter de navel worden de eierstokken en de baarmoeder van het konijn verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

Het konijn mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt pijnstilling mee. We adviseren uw konijn de eerste week na de operatie een handdoek als bodembedekking te geven in plaats van stro of zaagsel ter voorkoming van wondirritatie. Het is dus handig ook geen stro in het hokje te doen als u uw konijn ’s morgens brengt.
In verband met de wondgenezing is het belangrijk dat uw konijn de eerste 10 dagen na operatie zo min mogelijk springt.
Konijnen moeten na de operatie weer zo snel mogelijk eten. Als uw konijn niet wil eten adviseren we u altijd contact met ons op te nemen.

Myasis
Een veel voorkomende ziekte onder de konijnen is Myiasis, oftewel madenziekte. Deze aandoening komt vooral voor tijdens warmere en vochtige dagen.

Myiasis wordt veroorzaakt door de groenblauwe bromvlieg die eitjes legt in de aangekoekte uitwerpselen die vastzitten in de vacht van het konijn.

De symptomen van myiasis zijn:

– (Groenblauwe) vliegen rondom het hok

– Lusteloos, stil in een hoekje zitten

– Stinkende geur

– Vieze / natte achterkant van het konijn

– Maden bij achterkant konijn

Wanneer het konijn verkeerde of teveel voeding krijgt gaat de ontlasting aankoeken. Dit kunt u voorkomen door:

– Juiste voeding te geven, zie voedingspiramide

– GEEN gemengde brokjes

U zult zien als u minder brokjes gaat voeren dat u konijn juist meer hooi (ruwvoer) gaat eten. Hierdoor krijgen ze betere ontlasting die niet plakt. Een konijn heeft een grote blinde darm en het is van belang dat een konijn veel ruwvoer eet om die gezond te houden.

Wanneer u konijn teveel brokjes eet krijgt deze last van zijn darmen. De ontlasting wordt dun en plakt aan de vacht, dit is een prima plaats voor de vlieg om eitjes in te leggen.

Deze eitjes worden kleine maden die zich voeden met de huid van het konijn. Ze worden letterlijk opgegeten. Het is erg pijnlijk en bij te laat ingrijpen kan het dodelijk zijn.

Daarnaast kan slechte hygiëne, urinebrand, of andere problemen de kans op maden vergroten. Wij raden u aan gebruik te maken van een speciale spray tegen vliegeneitjes.

Klanten Reviews

“Ben blij dat ik deze dierenarts heb gekozen. Nu een aantal keer geweest voor jaarlijkse vaccinaties. Ook tevreden over de operatie die mijn kat heeft ondergaan. Je wordt goed te woord gestaan en zijn erg vriendelijk allemaal. De artsen zijn ook fijn. Ze leveren goede zorg. Kortom een tevreden eigenaar van drie katten.”

Monique Nagelkerke

“Een heel fijne, klantvriendelijk praktijk met dierenartsen waar ik vertrouwen in heb. Als fokker van raskatten is dat erg belangrijk voor me.”

Marjon Broek

“Goed geholpen en een hele aardige dierenarts.
Nam ook de tijd om de kinderen te vertellen wat er ging gebeuren”

Marco van Latesteijn