Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Uw hond mee op vakantie

Uw hond mee op vakantie

Als uw hond mee gaat op vakantie zijn er verschillende punten waar u rekening mee dient te houden. Hieronder zullen we ze puntsgewijs bespreken.

Vaccinatie hondsdolheid

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland moet deze gechipt zijn en minimaal 21 dagen van te voren gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Deze vaccinatie kan gegeven worden vanaf de leeftijd van 3 kalendermaanden en is dan 1 jaar geldig. De vaccinatie is 3 jaar geldig als uw huisdier meer dan 100 dagen oud is op het moment van vaccinatie.
Ook dient de hond in het bezit te zijn van een geldig europees paspoort.

Aanvullende eisen

Ieder land mag eisen stellen aan dieren die het land inkomen. De actuele eisen kunt u vinden op de website van het Landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren (www.licg.nl). Ook voor vakantiebestemmingen buiten de Europese Unie kunt u hier informatie vinden.

Ontworming

In Zuid- en Oost-Europa komt hartworm voor. Dit is een worm die door muggenbeten op uw hond kan worden overgedragen. Deze worm kan voor hart- en longklachten zorgen en zelfs tot de dood van uw hond lijden.
Om dit te voorkomen kunt u bij een vakantie tot 28 dagen uw hond ontwormen bij thuiskomst en dit na 1 maand herhalen.
Bij een vakantie langer dan 28 dagen dient u de hond na 28 dagen al op de vakantiebestemming te ontwormen en dit moet maandelijks herhaald worden, tot 1 maand na thuiskomst.

Teken

In het buitenland, met name in Zuid- en Oost-Europa is de kans om gebeten te worden door een besmette teek groter dan in Nederland. Deze teken kunnen voor de hond gevaarlijke ziekte overbrengen. Het is dus van groot belang uw hond goed te beschermen tegen teken. Voor meer informatie over teken lees ook (vlooien en teken bij de hond).

Zandvliegen

Zandvliegen zijn hele kleine stekende vliegjes, die Leishmania kunnen overbrengen. Leishmania is een niet te genezen ziekte. Deze vliegjes komen voornamelijk voor in Zuid-Europa. Om steken door deze vliegjes te voorkomen dient u uw hond met een daarvoor bestemd middel te behandelen.

Er zijn middelen die zowel tegen vlooien, teken en zandvliegen beschermen. Voor vragen over het meest geschikte middel neemt u gerust contact met ons op.

Reisziekte

Sommige honden hebben last van reisziekte en kunnen hierdoor erg onrustig zijn of gaan braken. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken is het verstandig van te voren veel te oefenen met korte afstanden. Er is ook medicatie verkrijgbaar die de misselijkheid gedurende 24 uur verminderd. Voor deze medicatie kunt u bij ons terecht.