Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Sterilisatie hond

Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de hond verwijderd. De hond is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren
Voorkomen van ongewenste dekkingen
Voorkomen van schijnzwangerschap
Voorkomen van baarmoederontsteking

Vanaf welke leeftijd

Een hond kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. In principe wordt aangeraden honden één keer loops te laten worden. Twee tot drie maanden na de loopsheid is de beste periode voor de sterilisatie.

Mogelijke nadelen sterilisatie

De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden, daarnaast kan de vacht ook minder glanzend worden.
Een sterk dominante hond kan nog feller worden.
Bij sommige honden kan urine-incontinentie optreden.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de hond vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat zij nuchter moet zijn voor de narcose. Op de afgesproken tijd controleert de dierenarts de hond en dient de narcose toe waar u als eigenaar bij mag zijn. Zodra uw hond slaapt gaat u naar huis en starten wij met de voorbereidingen van de operatie.

Operatie

Via een snede net achter de navel worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de hond verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De hond mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Uw hond krijgt een medical Pet-shirt® of hondenkraag mee, zodat zij niet aan de wond kan zitten.
Door de sterilisatie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de hond. Hierdoor zal uw hond als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de sterilisatie 30% minder voer of een light-dieet te geven.