Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Vaccinatie hond wel of geen titerbepaling?

Waarom vaccineren we eigenlijk?

We vaccineren de honden om te voorkomen dat ze ziek worden of zelfs dood gaan aan voor honden gevaarlijke ziekte. Vooral bij pups is het van belang om een goede basisenting te geven

Tegen welke ziekten?

De meest voorkomende ziekten bij honden zijn, besmettelijke hondenhoest, hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte, leptospirose ( ziekte van Weil) en rabiës als u met uw hond naar het buitenland gaat.

Hoe vaak vaccineren?

Uit onderzoek is gebleken dat sommige vaccinaties een bescherming geven van meer dan 1 jaar. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw hond ieder jaar onnodig te belasten met een volledige vaccinatie of “grote cocktail”.
Wanneer uw hond een goede basisvaccinatie heeft gehad is het mogelijk precies op “maat” te vaccineren.
Voor de leptospirose is het verstandig jaarlijks te vaccineren omdat deze maar een bescherming geeft van 1 jaar.
De leptospiren zitten in urine van ratten en muizen. Door de enorme toename  van deze knaagdieren zien we ook het aantal honden die besmet raken met leptospirose stijgen. Bijna iedere hond wandelt wel eens door het gras of de modder of drinkt uit een plas. Op zulke momenten kan uw hond in aanraking komen met de leptospiren. Het is dus niet alleen van belang voor honden die zwemmen!

Vaccinatie hondsdolheid

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland is een aanvullende vaccinatie nodig voor hondsdolheid (Rabiës) nodig. Kijk ook op onze informatiebrief “uw hond mee op vakantie”

Titerbepaling

Bij dieren die gevoelig reageren op een vaccinatie of zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie kan er door middel van een titerbepaling gekeken worden of uw hond nog voldoende bescherming heeft tegen hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte.

Dit is niet mogelijk voor de leptospirose( ziekte van Weil). Wij adviseren daarom deze wel jaarlijks te vaccineren.

Vanaf welke leeftijd titerbepaling?

Dit kan bij pups waarvan niet bekend is of de moeder goed gevaccineerd is. Denk hierbij aan pups uit het buitenland.
Volwassen honden die een goede basisenting hebben gehad kunnen in het jaar dat de “grote cocktail” gegeven moet worden getest worden. Dit betekend normaal gezien dat ze op een leeftijd van  4 jaar voor het eerst in aanmerking komen voor een titerbepaling omdat ze dan weer gevaccineerd worden met de grote cocktail.

Hoe werkt het?

U maakt een afspraak bij de assistente om een klein beetje bloed af te nemen.
Wij verzamelen dit en de test wordt uitgevoerd op een vaste dag.
Wij geven deze uitslag telefonisch door en maken met u een afspraak bij de dierenarts om de jaarlijkse gezondheidscheck en eventueel benodigde vaccinaties uit te voeren. De dierenarts zal ook de uitslag van de Vaccicheck in het paspoort invullen.
Wel willen we u er op wijzen dat wij het zeer verstandig vinden om uw hond ieder jaar te vaccineren tegen leptospirose  (ziekte van Weil)

Een goede basisenting ziet er als volgt uit: