Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Vlooien en Teken bij honden

Vlooien

Uw hond kan zowel binnen als buiten vlooien opdoen. Vlooien bijten uw hond en zuigen dan bloed op om zich te vermeerderen. Deze beten zorgen voor jeuk en onrust bij uw huisdier. Vlooien hebben een voorkeur voor de huid achter op de rug, bij de staart. In dit gebied kunt u dan vlooienpoepjes zien, in de vorm van kleine zwarte zandkorreltjes.

Vlooiencyclus

Een vlo legt eitjes in de vacht van uw hond, wanneer deze opdrogen vallen ze uit de vacht in de omgeving. Na ongeveer 10 dagen ontwikkelen de eitjes zich tot larven. De larven hebben een voorkeur voor een donkere plaats, zoals in naden en kieren van de vloer of meubilair. Zo kunnen ze maanden overleven. Door trillingen en warmte kunnen ze zich verder ontwikkelen tot een nieuwe vlo. Dus ook in de winter kunt u met vlooien te maken krijgen.
De vlo is een tussengastheer voor de lintworm, een huisdier met vlooien heeft daardoor ook vaak een lintworm.

Vlooienbestrijding

Voor het laten slagen van de behandeling is het van belang een aantal punten in acht te nemen.
Behandel alle dieren in huis tegelijkertijd.
Stofzuig de omgeving grondig.
Was (voor zover mogelijk) mandjes, kleedjes etc.
Behandel de omgeving met een omgevingsspray.
Herhaal de behandeling volgens voorschrift van het gebruikte middel.
Ontworm alle dieren in huis enkele dagen na de vlooienbehandeling.

Vlooienpreventie

Om te voorkomen dat uw hond vlooien krijgt kunt u preventief een ontvlooiingsmiddel gebruiken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten en kauwtabletten) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.

Teken

Uw hond kan overal buiten teken opdoen, niet alleen in bossen, maar ook in tuinen en grasveldjes in woonwijken. Dit komt doordat ook egels en ratten worden gebeten door teken en zorgen voor de verspreiding van deze beestjes. Teken zuigen zich op de huid vast en zuigen dan bloed op van uw hond om zich te vermeerderen. Na een bloedmaaltijd op uw huisdier valt een teek er uiteindelijk vanzelf weer af. Dit kan enkele dagen duren.
Deze beten zorgen meestal niet voor klachten. Teken kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de plaatsen rondom de kop.

Teken en ziektes

Het is belangrijk om teken binnen 48 uur te verwijderen, omdat zij ziektes zoals Leishmania, Ehrlichia en Babesia kunnen overbrengen op uw huisdier. Dit zijn chronische aandoeningen die lastig te behandelen zijn. Niet iedere teek is besmet, maar helaas is aan de teek niet te zien of deze een besmettelijke ziekte bij zich heeft.

Teken verwijderen

Als u een teek gevonden heeft kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Gebruik vooraf geen ‘verdovende’ middelen zoals alcohol. Verwijder de teek met een draaiende beweging, de draairichting is niet van belang. U kunt het plekje ontsmetten. Noteer de datum en de plek van de tekenbeet en houdt het wondje in de gaten.

Tekenpreventie

Om de kans te verkleinen dat uw hond gebeten wordt door teken kunt u preventief een middel tegen teken gebruiken. Vaak zijn dit combinatiemiddelen tegen zowel vlooien als teken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten, kauwtabletten en halsbanden) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.