Dierenkliniek de Hitsert
Alleen het beste voor onze gezelschapsdieren
Onze faciliteiten
Wij beschikken over de volgende faciliteiten in onze praktijk:>
Röntgen
Voor een volledige diagnose is het soms nodig om als aanvulling op het algemene onderzoek een uitgebreider onderzoek te doen. Het maken van een röntgenfoto is is een van die mogelijkheden.
Wat kun je zichtbaar maken
Met behulp van een röntgenfoto kan het inwendige van een dier zichtbaar gemaakt worden. Vooral het skelet leent zich hiervoor uitstekend. De botten bevatten namelijk veel calcium dat als eigenschap heeft dat het röntgenstralen veel beter tegenhoudt dan de omringende weefsels.
Echo
Om te beoordelen of er bij een dier inwendig iets niet in orde is , kunnen we oa. Gebruik maken van onze echo.
Bij echografie worden ultrasone geluidsgolven door het lichaam gestuurd, die afhankelijk van de structuur en de compactheid van het weefsel waar ze op stoten, op verschillende wijze teruggekaatst worden en zo een afbeelding op het beeldscherm van het echo-apparaat vormen.
Iedereen kent natuurlijk de plaatjes van een zwangerschap, maar ook bij het onderzoek van de andere buikorganen geeft de echo ons veel informatie.
Drachtecho’s behoren ook tot de mogelijkheden. Het meest optimaal is dit te zien tussen 25-30 dagen. Neem uw eigen USB stick mee zodat we de beelden voor u op kunnen slaan!
Laboratorium
Bloedonderzoeken
In het laboratorium beschikken we over moderne bloedanalyse apparatuur waar we snel en efficiënt verschillende onderzoeken uit kunnen voeren. De uitslagen hebben we snel, voor de meeste onderzoeken nog dezelfde dag. Afhankelijk van de drukte kunt u er zelfs op wachten.
We kunnen de volgende analyses zelf uitvoeren:
– Chemisch: bepaling van bijv. lever-, nier, suiker en eiwitwaarde. Progesteron.
– Hematologisch: het aantal rode en witte bloedplaatjes
– Electrolieten: natrium,kalium en chloor
Voor dieren die onder narcose gaan raden wij een bloedscreening aan om de gezondheidsstatus van uw huisdier te bepalen. Deze onderzoeken verminderen het risico voor uw huisdier, omdat verborgen gezondheidsproblemen worden vastgesteld. Zo wordt tijdig ingegrepen en worden complicaties tijdens of na de ingreep voorkomen.
Progesteron bepalingen
Voor honden beschikken we over en snelle test om de progesteron te meten. Zo kan het tijdstip van dekken bepaald worden. Binnen een uur weten we de uitslag.
Titerbepaling
Bij dieren die gevoelig reageren op een vaccinatie of zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie kan er door middel van een titerbepaling gekeken worden of uw hond nog voldoende bescherming heeft tegen hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte.
Dit is niet mogelijk voor de leptospirose( ziekte van Weil). Wij adviseren daarom deze wel jaarlijks te vaccineren.
Urineonderzoek
Urineonderzoek geeft zeer veel informatie over het functioneren van het lichaam van uw huisdier. Met een klein beetje urine krijgen we informatie over het functioneren van de nieren, lever, baarmoeder, het hormoonsysteem en de blaas zelf. Daarom willen we graag een zo goed mogelijk en betrouwbaar beeld van de urine van uw huisdier hebben.
Hiervoor hebben wij een computer gestuurde analyser die met verschillende camera’s alle cellen en deeltjes bekijkt. Doordat het apparaat gebruikt maakt van kunstmatige intelligentie van 800 miljoen beelden hebben we een heel betrouwbare uitslag.
Bloeddrukmeting
Hoge bloeddruk: voor de kat net zo gevaarlijk als voor mensen!
Eén op de vijf katten krijgt te maken met hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk. Met name oudere katten krijgen hier veel mee te maken. Hypertensie bij de kat wordt wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Je hoeft er namelijk niets van te merken, terwijl het wel schadelijke gevolgen heeft. Een kat met een hoge bloeddruk kan iets gaan mankeren aan zijn vitale organen. Bijvoorbeeld de nieren, ogen, hersenen, hart en bloedvaten. Als de hoge bloeddruk van je kat niet wordt behandeld, dan kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen waardoor hij minder lang en minder leuk leeft.
Hypertensie bij de kat gaat vaak gepaard met andere ziektes: zo’n twee derde van alle katten met een hoge bloeddruk heeft bijvoorbeeld ook chronische nierziekte. Behandeling van hoge bloeddruk is altijd noodzakelijk; het is voor katten net zo ernstig als voor mensen.
Signalen van een kat met een hoge bloeddruk
Katten zijn van nature zo ingesteld dat zij hun pijn verbergen. Je kat kan dus vrolijk spinnend op je schoot liggen, terwijl er wel degelijk iets aan de hand is. Aan de meeste katten met een hoge bloeddruk merk je niets op. Je moet echter niet wachten totdat je signalen ziet, want dan is het kwaad al geschied. Een kat met een hoge bloeddruk kan zich soms toch anders gaan gedragen: hij verstopt zich, is sloom en lijkt afwezig. De signalen kunnen ook samenhangen met een aandoening aan de organen, veroorzaakt door de hypertensie. Denk bijvoorbeeld aan:
Meer drinken en plassen, minder eetlust, braken en afvallen. Mogelijk hangt de hoge bloeddruk samen met chronische nierziekte.
Schrikkerig, opgejaagd, meer eetlust en toch afvallen. Soms gaat dit gepaard met braken, diarree en meer drinken en plassen. Er is misschien sprake van een schildklieraandoening.
Plotselinge blindheid of verlamming in het gezicht door een hersenbloeding. Dit zijn directe schadelijke consequenties van hoge bloeddruk bij je kat.
Wist je dat 1 op de 10 katten een te hoge bloeddruk heeft? En dat is voor katten net zo ernstig als voor mensen!
Een te hoge bloeddruk wordt bij de kat wordt wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Als eigenaar merk je namelijk vaak niet zo veel aan je kat, maar de aandoening heeft zeer schadelijke gevolgen voor o.a. vitale organen zoals nieren, hart en hersenen. Behandeling van hoge bloeddruk is daarom altijd noodzakelijk; het is voor katten net zo ernstig als voor mensen.
Wanneer meten we de bloeddruk?
Bij elke nier -, schildklier – en hartpatiënt wordt geadviseerd om de bloeddruk te controleren. Ook bij katten met klachten van blindheid checken we graag de bloeddruk.
Hoe meten we de bloeddruk?
Belangrijk is dat de kat rustig is en zo min mogelijk stress heeft. Daarom wordt er een afspraak gemaakt op een rustig tijdstip. U wordt met uw kat in een aparte kamer gezet, zodat hij of zij niet in de wachtkamer schrikt van andere wachtende patiënten. De kat mag, als het dat wil, zelf uit het mandje komen om de kamer rustig te verkennen.
Er wordt een opblaasbare manchet om het voorpootje of de staart gedaan (net zoals bij mensen). Met een apparaatje wordt bij de pols het bloedvat opgezocht. De meeste katten hebben een bloeddruk tussen de 120 en 140 mm kwik. In onze kliniekomstandigheden kan deze soms wat hoger zijn, ongeveer tot maximaal 160 mm kwik.
Als de bloeddruk te hoog is, moet dit worden behandeld. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of er een andere achterliggende oorzaak is.
Als we deze patiënten goed en op tijd behandelen, kunnen ze nog vele jaren met een goede kwaliteit van leven onder controle gehouden worden.
Operatiekamer
Deze is modern en van alle gemakken voorzien. We beschikken of gasanesthesie met uitgebreide bewakingsapparatuur. Door de automatisch sluitende glazen deur kunnen we hygiënisch werken en tegelijkertijd de patiënt in de gaten houden.
Gebitsbehandeling
Voor het gebit hebben we een aparte afdeling. Deze ruimte is van alle gemakken voorzien. Zo beschikken we over gasnarcose met bewaking op deze plaats. Tevens kunnen we ook dentale röntgenfoto’s maken. In veel gevallen is het juist wel belangrijk om een foto te maken. Je kunt de wortel immers niet zien. Er zit soms een abces bij de wortel die het botweefsel oplost. Bij uitoefening van druk kan dit breken.
Het kan nodig zijn om elementen chirurgisch te trekken. Hierbij wordt het tandvlees losgeprepareerd van het onderliggend botweefsel. Vervolgens wordt de tand losgeprepareerd van het bot en getrokken. Daarna wordt dit weer netjes gehecht met oplosbare hechtingen.